Szent András Sörfőzde Nyúlon Innen - Nyúlon Túl

2022

Ismét túl vagyunk a nyúlon, mikor is a Szent András Sörfőzde húsvéti különkiadását, a címben említett Nyúlon Innen - Nyúlon Túl-t kóstolom.
Az idei évben egy hazy ipa lett a Nyúlon Innen, míg a Túl ezen ipa körtével és kakukkfűvel ízesített váltota lett.

 A dizájn maradt az évek óta megszokott színes, üde tavaszias dizájn, természetesen a megfelelő feliratok aktualizálásával. Mondjuk nincs is ezzel gond, hiszen ami bejött, azt kár módosítani, legfeljebb azzal egészíteném ki, hogy feltűntetném a tárgyévet a címkén, ezzel kedvezve azoknak, akik gyűjtik ezen és ehhez hasonló limitált sörök címkéit/üvegeit.

 dsc_1105-3.jpg

Aki olvasta a tavalyi blog posztom, annak nem meglepetés, hogy a tavalyi sárgabarackos Nyúlon Túl nagyon magasra helyezte nálam a mércét, a mai napig az egyik legjobb sörnek gondolom, amit valaha is kóstoltam.
A sorrendiséget (a sörrendiség leírása egy nagyon gyenge szóvicc lenne a részemről így nem teszem) betartva a Nyúlon Innennel kezdtem. 

dsc_1086.jpg

Végre egy sör ami tényleg hazy. Tavaly az volt a trend, hogy az ale-k, de azok közül is főként a neipák átláthatatlanul zavarosak voltak, ami valljuk be elég jól is állt nekik, míg idénre nagyon is letisztultak lettek ezek a sörök a szó szoros értelmében. Ám a Nyúlon Innen színe és áttetszősége egy szűretlen préselt almalére emlékeztetett a tetején vastag fehér habkoronával. 
Citrusos, kissé füves, egészen üde tavaszias illata van. 
Ízében az illatánál tapasztalt füvesség egy kicsit jobban jön és a citrusosság inkább a háttérbe húzódik. Könnyed, jól iható sör, határozottan szárazra erjesztve, kissé zabkekszes lecsengéssel. 
Összességében egy finom könnyed nyárias ipa lett. 

 Nézzük, hogy mi történt idén a Nyúlon Túl! 

dsc_1097.jpg

A hazységre ennél a sörnél sem lehet panaszom, szép sűrű szűretlen almalére emlékeztet a kinézete, akárcsak az alap sör esetében. 
Illatával le se tagadhatná, hogy egy jó adag körte került bele, amihez egy kis teás illat párosul.
Akárcsak Pavlov kutyájánál, nálam is megindult a nyálelválasztás már csak az üveg szisszenésétől, nem hiába a tavalyi jó emlék kapcsán már nagyon vártam az idei kóstolást.
Egy jó nagyot kortyoltam a kellemesen lehűtött sörbe… és jött a megdöbbenés! 
Ez édes, nagyon is édes! 
Az biztos, hogy nem kell keresgélni a körte ízt, teljesen el uralja a sör többi ízjegyét. Ahogy melegedett egy kicsit, úgy megjelent egészen a háttérben a kakukkfű íze egy minimálisan. 
Sajnos a korty végi komló keserűség sem  hozza vissza az egyensúlyt, ami nagyon az édesség irányába billent el…

dsc_1092.jpg

Őszintén megmondva, egy kicsit csalódtam az idei Nyúlon Túlban, vagyis inkább csak többet vártam a Békésszentandrásiaktól, ha egy picit kevésbé lenne édes és lenne egy kis fanyarsága egy panaszom se lenne ellene. 

dsc_1100.jpg

De ne értsetek félre, igazából, ha ez bármelyik nagyüzemi főzde új gyümölcsös söre lenne, teljesen elégedett lennék a feladat megoldással. Csak ugye van ez a kettős mérce, mert nagyon elkényeztették a fogyasztókat a kisüzemi főzdék, így tőlük mindig többet, mindig valami az extránál is extrábbat várnánk, de néha be kell érni egy jól megoldott gyümölcsös sörrel. 

 Egészségetekre! 

 

Hogy elsőkézből értesüljetek az új posztokról kövessetek be itt és instagramon is