Szent András Sörfőzde Esthajnal '22

Ha advent és Békésszentandrás akkor Esthajnal!

Az Esthajnal a Szentandrás Sörfőzde ünnepi söre, melynek eredete 2013-ig nyúlik vissza.
Azóta főzik ezen néven minden évben újabb és újabb receptúra alapján limitált karácsonyi sörüket.
Az eddigi tíz év során az Esthajnal néhány kivételt leszámítva (talán kettő) fekete/barna sörkülönlegességként jelent meg különféle ízesítésekkel, néha egészen merész ízvilággal, mint például 2016-ban a Mentás-csokis stout estében.
Idén viszont a kevésbé bátraknak sem kell félni, ugyanis az Esthajnal '22 egy Mézeskalácsos Belga Ale lett. (Amúgy pedig legyetek bátrak és kóstoljatok extrém ízű söröket is ;) )

1671383323101.jpg

 

A dizájn, a főzde dizájnjához és a korábbi évekhez képest egy kicsit változott, viszont így szép és letisztult maradt, az pedig nálam plusz pont, hogy ők még mindig palackoznak, nem pedig dobozolnak. Jó jó tudom, a doboz rengeteg előnnyel jár, sőt csak előnye van, de én akkor is jobban szeretem, ha üvegben van a sör.

Ugyebár az esthajnal a legfényesebb "csillag" az égen, hát lássuk, hogy hogyan tündököl a
palackozott változat!

Illatában elsőre a gyömbér és a szegfűszeg dominál, majd egy kis dekantálás után, ahogy melegszik, kezd előjönni az édeskés mézes sütis illat és szépen össze is áll a mézeskalács.
Küllemre egy sötétebb teához hasonlít kiegészítve egy körülbelül ujjnyi vastag, ám gyorsan múló habkoronával.

 

1671383323113.jpg

 

Első kortyra a fűszeressége ütközik ki, abból is leginkább a fahéj ami érződik, de ha a címkén feltüntetett 7-12 °C-os fogyasztási hőmérsékletet feljebb toljuk 10-12°C közé, akkor akár csak az illat esetében, itt is jobban megjelennek a sütis ízjegyek.
A melegedés után összeálló mézeskalács íz nem uralja el teljesen az ízvilágot, vele harmóniában megtalálhatók a malátás, sörös jegyek is. Keserűsége rendkívül visszafogottan, csak a korty végén érezhető, melyhez kiválóan passzol az, hogy a méznek csak az aromája érezhető és nem kifejezetten az édessége.
6,5%-os alkoholtartalma nem számít kimagaslónak a téli és ünnepi sörök közt, azonban 17 balling fokos extrakt tartalmának köszönhetően kellőképpen testes sör lett.

A Szent András Sörfőzde ismét kitett magáért mikor megalkotta az idei ünnepi sörét, méltó kiegészítője lehet a karácsonyi menünek a '22-es Esthajnal.

Egészségetekre!

Hogy minél előbb értesülj az új blog bejegyzésekről kövess be Instagramon!