Szent András Nyúlon Innen és Túl

“... Már késő! -Miért? -Itt van! -Hol? -Ott! -A a nyúlon túl? -Neeem a nyúl az!”
Nem is kezdhettem volna mással ezt a blogbejegyzést, mint a Monty Python Gyalog galoppjának ide vonatkozó idézetével. 
Bár csak így a nyúlon túl volt lehetőségem megkóstolni a Szent András Sörfőzde idei húsvéti szezonális sörét, a Nyúlon Innen-t és a Nyúlon Túlt-t, azért még nem vesztette aktualitását talán a poszt. 
A Szent András Sörfőzdénél mondhatni már hagyomány a szezonális sörök készítése, ilyen például a karácsonyra szánt Esthajnal széria, vagy épp a szintén téli Rettegett Iván, vagy a mai tesztem alanya, egészpontosan alanyai, a már 2017 óra rendszeresen minden évben más receptúrával készülő Nyúlon Innen és a Nyúlon túl kettőse. 

dsc_1272.jpg

Az idei Nyúlon innen egy New England Ipa lett, míg a nyúlon túl, ezen neipa sárgabarackkal és bazsalikommal felturbózott változata lett. 
A címkék dizájnja a hagyományos Szent Andrási dizájnhoz igazodik, a Nyúlon innen és Túl szokásos kerékpáros és robogós nyulával megfűszerezve. Üde színeivel jól passzol mind a sörökhöz, mind pedig a megjelenés időszakához. 

A kóstolást a Nyúlon Innen(el) kezdtem. A pohárba töltve egy kellőképpen zavaros, átláthatatlan leginkább egy rostos körtére hajazó sört kaptam vastag fehér habbal a tetején, szóval úgy néz ki ahogy egy neipának kell. 

dsc_1279.jpg

Aki szagolt már neipát az már az illatáról is megmondaná csukott szemmel is, hogy azzal van dolga annyira hozza a rá jellemző illatokat. Határozottan gyümölcsös, kissé ananászos az illata. 
Izében sem kell másra számítani, egyből a felhasznált komlók íze dominán, amitől trópusi gyümölcsös, kissé mangós ízvilága van. Határozottan szárazra erjesztett sör, könnyed kortyérzettel, a végén egy minimális keserűséggel, ami egyensúlyt hoz és kissé sörössebbé teszi azt.
Ez egy olyan nepia lett, ami nem csak a nyúlon helyezkedik innen, hanem az elborúltság határán is, nem lett túltolva a keserűség, nem kell tartanunk a hop burn-től sem, közérthetően mutatja be a neipa műfaját. 

dsc_1271.jpg

És akkor most lépjünk túl a nyúlon! 
A Nyúlon Túl alapját a Nyúlon Innen new england ipája adja, csak még ezt meg fűszerezték egy kis (vagy nem is olyan kicsi) sárgabarackkal és bazsalikommal. 
Már az üveg bontásának pillanatában megcsapott a baracklekvár illat, itt már sejtettem hogy nem aprózták el a hozzáadott barack mennyiségét, jobban megszaglászva enyhe fűszerkertes illatot is felfedezni véltem. 

dsc_1283.jpg

És az íze? Az valami fergeteges! Mint a folyékony sárgabarack lekvár, na jó azért nem egészen mert igaz hogy, édeskés de nem gejl. Az édesség mellett jelentkezik még enyhe savanykás íz is, akárcsak a sárgabarack lekvárok esetében. Ahogy az illat, úgy az íz esetében is csak a háttérben húzódik meg a bazsalikom, ami egy érdekes kiegészítőként jelenik meg az ízek közt. Az igazat megvallva nem gondoltam, hogy ilyen jól fog passzolni a bazsalikom ehhez a barackos neipához, de szerencsére tévedtem. A kortyérzet testes és selymes, végig a gyümölcs uralja az ízvilágot, keserűséget pedig abszolút ne is keressünk benne. 
Igaz a címke szerint egy limitált főzet, de én nagyon örülnék, ha megismételnék, mert véleményem szerint ez az egyik legjobb főzete a Szent András Sörfőzdének. 

Egészségetekre!