Szent András Sörfőzde - Laza Morál

Végre igazán beköszöntött a nyár, így itt az ideje, hogy hátrébb toljuk a hűtőben a vastag, testes stuotokat, dipákat és teret engedjünk a könnyedebb műfaj képviselőinek, mint például a mai tesztalanynak, a Szent András sörfőzde session ipájának, a Laza Morálnak. 

Az ipa hagyományosan egy magas alkoholtartalommal és erős komlózással a hosszú hajóutakra főzött sör volt az angoloktól, hogy az a hónapokig tartó utazás során se szenvedjen minőségromlást. (De ugye ez az infó már lassan a könyökén jön ki minden sörkedvelőnek.) A session ipa pedig ennek a lágyabb, alacsonyabb alkoholtartalmú, a keserű helyett inkább az aroma komlókat előterbe helyező, ezáltal könnyebben iható és a nyári melegben is jobban fogyasztható alváltozata. 

img_20230613_070617.jpg

A Szentandrás Sörfőzde egységes arculattal dolgozik, ami alól a Laza Morál sem képez kivételt.  Az hogy valakinek tetszik-e ez a dizájn vagy sem az az egyedi ízlés dolga, viszont az mindenképp példaértékű, hogy mennyire informatív. Az alapadatokon kívül megtaláljuk rajat a felhasznált komlókat, az ibu (keserűség), ebc (szín), extrakt adatokat továbbá az ajánlott fogyasztási hőmérsékletet is, szóval mindent, amit csak el tudunk képzelni. 

img_20230613_071218.jpg

Pohárba töltve a borostyánnál kicsit világosabb színű, enyhén ködös, a tetején igazán vastag tartós habréteggel… egy szó mint száz, jól néz ki. 
Az illata friss, citrusos enyhe fenyős beütéssel, ha az íze is hasonló, akkor nem kell csalódnunk. 

img_20230613_071113.jpg

És valóban! Az a helyzet ezekkel az aroma komlókkal annyira jól hozzák már az illatukban is az ízt, hogy szinte kóstolás nélkül is tudjuk, hogy mire számíthatunk. 
Déligyümölcsös ízjegyek tűnnek fel benne, a komló egészen jól hozza a maracujás ízeket. A korty közbeni keserűség a citrusos ízzel egészen úgy jelentkezik, mint például a pomelo keserűsége, nem tapad, nem marad a szánkban csak a korty közben jelentkezik. 

img_20230613_070954.jpg

Könnyed kortyérzetével alacsony 4,6%-os alakhol tartalmával (bár ez nézőpont kérdése, mert ugye a nagyüzemeknél e körül van az alap ipák alkoholtartalam is) egy jól iható nyári sör lett a Laza Mórál. 
Csak vigyázzunk, nehogy nálunk is túl laza legyen a morál. 

Egészségetekre! 

 Ha értesülni szeretnél a friss tartalmakról akkor kövess Facebookon vagy Instagramon