Fehér Nyúl Cabroncita

Imperial soure

Ismételten egy nem hétköznapi sörrel jelentkezem. A most kóstolt sör egy kveik fermented fruited imperial sour with chili a dobozon szereplő felirat szerint, szóval egy  kveik élesztővel készül gyümölcsös savanyú sör chilivel. Hát lehet egy ilyennek ellenállni? 

dsc_0647.jpgA Fehér Nyúl története egészen 2016-ig nyúlik vissza, ugyanis akkor jelent meg legeső, bemutatkozó főztük egy ipa, ami akkor Kísérleti Nyúl néven került a sörkülönlegességeket árusító helyek polcaira. 
Ahogy a legtöbb kisüzemi főzdéről, úgy róluk is elmondható, hogy ők nem csak egy  egyszerű sörfőzde, nekik ez több, mint egyszerű munka, nekik ez a szenvedélyük. Évről évre új, itthon kevésbé ismert komlókkal kísérteznek és bizony van, hogy a komlón kívül más különlegesség is kerül a  sörökbe. Mint például homoktövis az ipába, vagy kávé és tonik az apába, vagy csak épp egy savanyú sört készítenek, vagy mint most savanyú sört chilivel… sorolhatnám még tovább is, de a lényeg szerintem ennyiből is átjön, ők sem normálisak, na de pont ezért is szeretjük őket, hiszen mi sem vagyunk normálisak, hogy ilyen sörökre van igényünk. Aztán majd ha jobbra fordul a helyzet és kinyithatnak a vendéglátóhelyek újra, akkor akár fözdefrissen is megkóstolhatjátok a kínálatukat a a soroksári úton a főzde taproomjában. 
Ahogy írtam is a legelső sörük Kísérleti Nyúl néven jött ki és azóta is az első főzetes söreik esetében a logójukban a fehér helyett a Kísréleti szó szerepel, ezzel jelezve az első bachet. Nekem ez a kis humoros szójáték kifejezetten tetszik.

dsc_0628.jpg

Na de mi a fene is az a sour beer? 
Bár már nem akkora újdonság, mint mondjuk egy- másfél évvel ezelőtt, de biztos még mindig sokan rácsodálkoznak. 
Fura jelenség ez a savanyú sör annyi szent, mert a nagy főzdéktől egészen a házi sörfőzökig mindenki küzd az ellen, hogy meg ne savanyodjon a söre, erre valakik meg direkt savanyítják. 
Története egészen a 19. század előtti időkig nyúlik vissza, ugyanis akkoriban nem fordítottak még kellő figyelmet a sörfőzés közbeni higiéniára, valamit nem ismerték még a különféle élesztőtörzseket, hanem a levegőben lévő vadélesztők alakították a sörlé cukortartalmát alkohollá, ezáltal minden sör akkoriban többé, kevésbé savanyú is volt. Azonban a technológia fejlődésével a savanyú sörök többsége majdnem teljesen ki is veszett a köztudatból, ám a kraft főzdék kísérletező kedvében köszönhetően újra élveztetjük ezeket az ízeket. 

A chiliről az a nagy általánosságban elfogadott nézet, hogy Dél-Amerikából indult hódító útjára, így ehhez, valamit a spanyol csengésű Cabroncita elnevezéshez is jól passzol a címkén található maja templom, valamit a dél-amerikai motívum világ. Azonban most az érdekesség a címke doboz felőli oldalán rejlik, mert a Fehér Nyúl igyekszik támogatni a hazai kortárs irodalmat, így bizonyos címkéik hátoldalára magyar kortárs írók műveiből helyeznek el ízelítőt, a Cabroncita esetében például Vajna Ádámtól. 

dsc_0655.jpg

Egy igazán szép sört dobtak össze a nyúlüregben, narancsos borostyánsárgás szín, a tetején vastag tartós habréteggel.  Jellegzetesen savanykás illata van, ami mellé társul egy kis ananászos déli gyümölcsös illat is és mintha már illatában is feltűnne a chili csípőssége. 

Az igazat megvallva egy kicsit tartottam ettől a sörtől, és nem a chili miatt. Hanem mert nekem a sour beer valahogy már túl sok szokott lenni. 
Így hát félve kortyoltam bele, ám meglepve tapasztaltam, hogy nem az elviselhetetlen savanyúság uralja. Savanyúnak savanyú, de csak annyira mint egy frissítő limonádé. Teret enged a hozzáadott mangónak és ananásznak és a kveik élesztő adta gyümölcsös ízeknek. Azt pedig meg kell jegyeznem, hogy az ananász kifejezetten jó párosítás a savanykás ízvilággal. A savanykás, gyümölcsös ízek után a korty végefelé megérezzük a chilit is, ám abszolút nem bántóan, inkább  kellemesen csípősen, melengető érzést hagy a korty után a szánkban.
Látszik, hogy nem ma kezdték a srácok, akik egy ilyen extrém sört így össze tudnak rakni, azok előtt le a kalappal. Az ízek tökéletesen harmonizálnak és még egy ilyen vadul hangzó ízvilág mellett is selymes lett a kortyérzet, a 7%-os alkoholtartalomnak pedig mintha nyoma sem lenne. Igazán üde, frissítő sör lett remélem a nyáron is lehet majd kapni. 

dsc_0651.jpg

Bátran tudom ajánlani azoknak is, akik hozzám hasonlóan ódzkodnak a savanyú söröktől, egy igazi különlegességben lesz része annak, aki megkóstolja. 

Egészségetekre!