Mad Scientist Gingerbread Latte

Brown Ale

A Gingerbread Latte a Mad Scientist idei a hűvös őszi, téli időszakra hangolódó barna söre. Egész pontosan egy gyömbérrel, kávéval, fahéjjal, szerecsendióval és vaníliával ízesített barna ale.
Aki jártas a hazai kisüzemi sörök világában, az nem fog meglepődni az összetevőket olvasva, hiszen a Mad Scientist pont arról híres, hogy első hallásra teljesen agyament ötleteik vannak, mint például a kék színű Torpical Space Muffin, vagy épp Rákóci Túrós, vagy a Szilvás Gombóc nevű söreik, mely két utóbbinál az elnevezés nem csak egy fantázia név, hanem a nevezett édességek ízvilágát képezték le a sörökben. Szóval tejesen elmeroggyantak, de ezt a lehető legjobb értelemben mondom, hiszen úgy valósítják meg ezen elképzeléseiket, hogy az extrémebb söröket kedvelők rajonganak a termékeikért, és nem csak idehaza, hanem a nemzetközi piacon is. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint a nyáron minden hétvégén teltházas Mad Kert rendezvényik vagy az azóta megnyitott és szintén nagy népszerűségnek örvendő Madhouse. Na de térjünk vissza most kóstolt sörre.

dsc_0364-1.jpg

Ahogy szokták is a doboz dizájnolására is kellő hangsúlyt fektettek. Ezek a fekete dobozok már alapból is elég királyul néznek ki és jól passzol hozzá a krémszínű címke, jó kontrasztot alkot. A kávéscsészében fürdő mézeskalácsemberkénél pedig szerintem nem is lehetne jobban illusztrálni a sör nevét.

 dsc_0345-1.jpg

Töltést követően tartós, vastag krémszínű hab ült a borostyános beütésű sötétbarna sör tetejére, amivel eléggé ínycsiklandó látványt nyújtott.
Illatában határozottan érezhető a kávé, valamit társul hozzá egy kellemes mellékillat, ami valóban a mézeskalácsra emlékezet a leginkább, és mint ha egy kis mandulára emlékeztető illatot is felfedezni vélnék.

dsc_0346-1.jpg

Első kortyra egy kávés stout alap ízvilágát érezem, bár tudom, hogy nem stout, de a felhasznált karamellizát zabmaláta és hozzáadott kéve mégis egy ilyen ízt kölcsönöz neki. E mellé társul egy kis pikáns, csípős gyömbér íz, ami felpezsdíti az egészet, ám a laktóz miatt a kortyérzet mégis selymessé válik. A malátás édességet jól egyensúlyban tartja a korty végi kicsit kávás, kicsit komlós keserűség. Tovább ízlelgetve egy kis csonthéjas ízt éreztem, amit talán a szerecsendió okozhat.

dsc_0358-1.jpg

Összeségében egy nagyon érdekes és finom sör lett, nekem talán egy picit sok lett benne a gyömbér, bár egy ilyen 0,33-as dobozzal még pont jól esett. Így én bátorítok mindenkit, hogy keresse a hipermarket polcain, főleg, hogy elég jó áron kapható, így az extravagáns söröktől ódzkodók sem lesz egy nagy érvágás, ha mégsem ízlik nekik.

 dsc_0355-1.jpg

Egészségetekre!