Dreher Bitter Lager

Mindig örömmel látom, ha a nagyüzemi sörfőzdék is színesítik a kìnáltukat, ez kiváltképp igaz a Dreherre. Az esetek nagy részében az én ízlésemnek megfelelő sörökkel szoktak előrukkolni. 
Amikor felfedeztem a Dreher Bitter Lagert egy kicsit el kellett gondolkodnom, hogy mire is gondolt a költő, hiszen a bitter egy felső erjesztésű sör, míg a lager pedig alsó. 

dsc_1041.jpg

Tehát adja magát a kérdés, hogy akkor ez vajon egy lager - ale hibrid lenne? Azonban a dobozt olvasgatva hamar szembesülnöm kellet vele, hogy a válasz egy határozott nem. A bitter szó jelen esetben az angol keserű szót jelenti, vagyis ez egy keserű lager. 
A doboz amúgy a Dreher pár éve bevezetett dizájnjához passzol, oldalán a már-már elengedhetetlen ajánló szöveggel, amiből megtudhatjuk hogy három féle komlóval készült, extrán keserű, de harmonikusan karakteres… Na, de a helyett, hogy bedőlnénk a gyár marketing osztályának, inkább kezdjük meg a kóstolást! 

dsc_1042.jpg

Kristálytiszta borostyánsárga színnel, a lagerre kevésbé jellemző vastag és egyben tartós habkoronával igazán szépre sikeredett ez a sör, bár azt hiszem ez el is várható egy nagyüzemi főzdétől. 

Az illat egy klasszikus lager illat, ami egy kicsit csalódás is volt nekem, mert bíztam benne, hogy a beharangozott háromféle komlóból legalább az egyik valamiféle kellemes aromakomló lesz, de az illatából nagyon úgy tűnik, hogy bizony mind keserűkomló. 

Az első korty nagyon érdekes volt, azt idézze fel bennem amikor fiatal koromban (termesztésen szigorúan csak is a betöltött 18. életévem után) az első korty sörömet ittam. Klasszikus lager íz egy nagyon intenzív keserűséggel párosulva.
A korty elején enyhe malátás édességet lehet érezni, majd megjelenik a komló keserűsége, ami a túlzott keserűség és az egyensúly határán billeg, ám az én ízlésemnek még pont nem billent át a túlzott keserűségbe. A kortyérzet közepesen testes, közepesen szénsavas és a keserűsége ellenére is könnyedén iható. 
Azonban az íz profilba kiválóan illett volna egy kis aroma komlóból származó frissítő citrusosság, de azt azért le kell szögeznem, hogy szerintem így sem lett rossz, csak lehetett volna akár jobb is.

dsc_1049.jpg

A Dreher a Bitter Lagerrel egy elég merészet lépett, úgy gondolom nagyon meg fogja osztani a sör kedvelők táborát. Ezzel a keserűséggel vagy imádni vagy utálni fogják. A hazai sörfogyasztási szokásokat figyelembe véve, az én személyes véleményem az, hogy a Bitter Lager a kevésbé sikeres sörök táborát fogja gyarapítani. De ne legyen igazam, mert sajnálnám, ha a hazai lager kínálat egy ilyen színfoltja csak kérészéletű lenne, mint amilyen a Dreher Red Ale volt. 

Egészségetekre!

További sörös tartalmakért pedig kattints a Beerhouse.hu-ra!

Valamint ha gyorsabban akarsz értesülni az új posztokról akkor kövess be Instagramon is!