Kőbánya X Catacombs

Coffee Stout

A Kőbánya X egy idén nyár végén megjelent „új márka”. Azért csak idézőjelesen új márka, mert a sör piac két jól ismert tagjának közös munkájának gyümölcseként jött létre.
A sörök világában kevésbé jártassak számára is jól ismert, 1854-ben alapított, Dreher Antal nevével fémjelzett Dreher Sörgyárak Zrt., felkereste a 2016-ban a Főzdeparkban alapított, a hazai és mára már a nemzetközi kraft piacon is újhullámos söreikről méltán ismertévált Mad Scientistet, hogy közös munkával hozzanak létre egy új márkát. És bumm így lett a Kőbánya X!
Az ilyesfajta kezdeményezés, hogy egy nagyüzemi sörfőzde, és egy kisüzemi főzde egyenrangú partnerként összefogva megalkossanak egy új márkát, a hazai piacon abszolút példátlan, és külföldön körülnézve is több fehér hollót fogunk találni, mint ilyen kollaborációt.

dsc_0255.jpg

 Már a doboz színvilága is utal a beltartalomra, fekete, barna és fehér színek használatára szorítkozott a dizájner. A címke hátterében a Catacombs névre utalva, pince rendszerben szorgoskodó sörgyári munkásokat figyelhetünk meg. Azt kell mondanom, hogy szerintem határozottan jó lett a dizájn.

dsc_0084.jpg

 Törtfehér habréteg ül a kávésan mélybarna, szinte már teljesen fekete stout tetejére a pohárba landolása után.  Illatán azonnal érződik a hozzáadott kávé, ám ez szépen belesimul a maláták aromájába. Kissé földes, kávés, a hozzáadott zabmaláta miatt kissé zabpelyhes illata van, ami engem talán leginkább a kihűlt kávézaccra emlékeztet.
Kortyérzetre közepesen testes, kissé száraz, enyhén szénsavas. A kissé kekszes lágy maláta ízzel összhangban van a hozzáadott kávé, valamint az enyhe komlós keserűség, és a korty végén tapasztalható kis kávés fanyarság is. Tovább ízlelgetve, enyhe karamellás, étcsokis íz is feltűnik a háttérben.

dsc_0267.jpg

Véleményem szerint ez egy elég jól eltalált stout lett mellyel a nagyközönséget szerették volna megszólítani, és úgy gondolom, hogy sikerült is jól pozícionálniuk ehhez a sört. A nagyüzemi stoutok minőségét messzemenőleg túlszárnyalja, ám a kisüzemek minden jóval megbolondított finomságai alá lett egy kicsivel helyezve, ezáltal a kevésbé bevállalósak is bátran megvehetik. Erre bátorítok én is mindenkit!

Egészségetekre!