Szent András Sörfőzde - Almás Rétes

A Szent András Sörfőzdének sem kell a szomszédba mennie ötletekért, ha különlegességekkel akarják elkápráztatni a fogyasztókat. Mert ahhoz kétség sem fér, hogy egy almás rétes ízű sör bizony nem a mindennapi dolgok közé sorolandó.
Ez a sör egy pastry ale, vagyis egy desszert sör, tehát az édesszájúaknak lesz igazán a kedvére való. Bár igaz ami igaz, nekem, aki sokszor az ipák keserűségének hiánya miatt panaszkodik, nekem is kedvemre való egy-egy ilyen édesség. 

 img_20230517_131416.jpg

A címke dizájnja a megújult Szent András dizájnját követi, ami ízléses, letisztult, új, de mégis könnyen felismerhető. 
Ha jól ismerem magamat, akkor már sokszor leírtam, de megteszem most is, hogy a palackos kiszerelés mindig egy plusz pont nálam, mert valahogy a 0,33-as barna palackok összeforrtak a fejemben a kisüzemi sörök világával. 

 Kibontva kétség sem fér ahhoz, hogy mivel van dolgunk, jellegzetes fahéjas alma illat lengi be a poharunk környékét. 
Küllemre a sör eléggé rendben van, a borostyánnál valamivel sötétebb színű, vastag lassan múló enyhén krém színű hab réteggel. 

 img_20230517_111847.jpg

Ízre sem lehet kérdés, hogy mire is gondolt a költő (az érettségi időszakhoz passzoló szófordulattal élve), egyértelműen az almás rétes, vagy almás pite ízét érezhetjük a szánkban. 
Édes, almás, fahéjas határozottan sütis, azonban ezek ellenére sem veszítette el teljesen a sörös jellegét, egészen a korty végén megjelenik a malátás, sörös íz, egy kevés kis komló keserűséggel, ami pont annyi, hogy ne egy túlzottan édes íz maradjon a szánkban a korty után.  
Az összetevők közül a literenként 500g alma hozzáadása miatt a gyümölcs érezhetősége nem is kérdéses és a fahéj is kellőképpen dominál, azonban a vanília önmagában nem érződik inkább a süteményes íz kiteljesedéséhez járul hozzá. 
Elsőre sem mondható karcosnak, de ahogy melegszik, ha lehet, még selymesebb lesz a kortyérzet, olyan mint egy folyékony sütemény.

 img_20230517_131520.jpg

Bár 4,2%-os alkohol tartalma miatt nem kellene tartani tőle, hogy megigyunk egy pohárnál többet is belőle, azonban intenzív ízvilága miatt mégsem ez a sör az amit szomjoltóként töltünk magunkba egymás után, inkább a lassú ízlelgetős kortyolgatós sörözés barátja. 

 Egészségetekre! 

 Kövesd az Instagram oldalam is, hogy előbb értesülj az új tesztekről!