Hansdonner Vérnyúl

Kaposvár egyik vendéglátó helyén kávéztam, amikor megpillantottam a pult mögötti hűtőben, egy a Gyalog galopp rajongójaként kihagyhatatlan nevű sört, a Vérnyúlt. Így hát nem is kérdeztem, hogy kiféle-miféle sör ez, vettem egyet gyorsan elvitelre. 

Hazaérve a címke tanulmányozása közben szembesültem vele, hogy ez egy helyi termék, a kaposvári Hansdonner sörfőzde/ microbrewery söre. 
A sörfőzde nem csak egy főzde, hanem egy vendéglátó helyet is üzemeltetnek Kaposvár belvárosában, ahol környékbeli hozzávalók felhasználásával készült ínycsiklandó ételkülönlegességeket kóstolhatunk saját söreik mellett. 

dsc_0958.jpg

Na de térjünk vissza a Vérnyúlhoz! 
A Vérnyúl egy feketeribizlis blonde ale. 
Az igényes, de mégis letisztult címke, a filmből származó idézet és a találó nevével könnyen eladja magát. 
De nézzük milyen a beltartalom! 

dsc_0964.jpg

Vérnek éppenséggel nem vér, de pirosas rózsaszínes színe egész szép külalakot kölcsönöz neki a ribizlis kissé édeskés illat mellet.

Az édeskés ribizlis jegyek az ízben is visszaköszönnek, a gyümölcs enyhe fanyarságával megspékelve. 
A sörös jegyek csak a korty végén köszönnek vissza kis malátássággal, azonban a komlót mutatóban sem véltem felfedezni benne, de ez semmiképp sem hiba egy gyümölcsös sör esetében, sőt… 
Nem titok, hogy nem rajongok kifejezetten a gyümölcsös sörökért, általában túl édesek a számomra, amivel teljesen elnyomják a sör ízjegyeit. Azonban ez nem mondható el a Hansdonner italáról! 
Pont annyi gyümölcsvelőt adtak hozzá, ami még nem nyomja el a sör ízét, viszont kellőképpen gyümölcsössé teszi azt. A valódi gyümölcs hozzáadása azért is jobb megoldás, a sokak által alkalmazott szörp hozzáadásával szemben, mert így a gyümölcs édessége és fanyarsága egyensúlyt kölcsönös a sörnek és nem lesz tőle teljesen gejl. 
3,8% alkohol tartalmával azért a címkére írt idézet nem teljesen fedi a valóságot, mi szerint “ennél aljasabb, gonoszabb, rosszindulatúbb rágcsálót még nem láttál…”. Azonban az alacsony alkoholtartalom mellett sem érezni vizesnek a sört, egyszerűen csak könnyed, laza frissítő lett, melyből bátran meg ihatunk egy párat majd a nyári nagy melegben is. 

dsc_0966.jpg

Szóval, ha Kaposváron jártok keressétek a Hansdonner söreit, én is ezt fogom tenni és megkóstolom a kínálatuk többi tagját is. 

Egészségetekre! 

További sörös tartalmakért pedig kattintsatok a Beerhouse.hu-ra!
Valamint kövessetek be instagramon is, hogy értesüljetek az új posztokról!