Oasis Brewery Barikád, Hop Gun, Blond Hostess

Oasis Csoport Teszt

Eddig azt gondoltam, hogy minden hazai sörfőzdéről tudok már, ha nem is kóstoltam még mindegyiknek a termékeit, de legalább már hallottam róluk valamit. Erre beállított az egyik kedves barátom egy sörpakkal, mondván, hogy új főzde nyílt a környékükön. 
Úgy látszik mégsem követem elég jól a sörös híreket. 
Szóval 2020 második felében a Hopfanatic szülővárosában Kiskunhalason új kisüzemi főzde kezdte meg a működését, az Oasis Brewery. 
Az Oasisnél nem kicsiben kezdték a dolgot, egy 2000 literes főzőházat helyeztek üzembe, valamit 18 darab egyenként 2000 literes fermentáló tartályt, ezáltal évi 500.000 literes kapacítással kezdték meg működésüket. 

dsc_1018.jpg

Hozzám a három alap sörtípusuk jutott most el, egy apa, egy ipa és egy lager, így elsőkörben ezeket kóstolom, viszont a holnapjuk alapján a kínálatukat képezi még egy neipa és egy porter is. 

dsc_0858.jpg

Kezdjük a Barikád ipával! 
A szóvicc mindig egy necces terep vagy nagyon átjön vagy falnak megy tőle az ember. Most szerencsére az előbbi történt, ugyanis a címkén részeg vagy legalábbis nagyon jókedvű bárányok fürdenek egy sörrel teli medencében, akarom mondi kádban… jobban belegondolva lehet, hogy mégis csak fájdalmas ez a vicc. Viszont a célját mindenképp eléri, a boltok polcain látva egyből felkeltené a figyelmemet. Próbáltam óvatosan tölteni mégis brutál vastag habréteg keletkezett rajta, mondjuk szeretem, ha van hab a sörön, bár nem árt, ha hozzá lehet férni tőle magához az italhoz is. 

dsc_0865.jpgAz illata jellegzetesen ipás, citrusos és mintha egy kis mentát is éreznék rajta. 
Első kortyra a komló okozta citrusosság érezhető, majd jön a korty végén egy kis keserűség, de nem túl erőteljesen éppen csak annyira, hogy érezzük, hogy egy ipával van dolgunk. A kortyérzet nem túl testes, egészen lazának nevezném, viszont nem vizes, hanem csak könnyed. Olyan sörnek tűnik amiből egy baráti sörözés alkalmán, akár több üveggel is lecsúszhat, nem fog eltelíteni és az 5,5%-os alkoholtartalom miatt sem kell félnünk a másnaptól. 

dsc_0884.jpg

Következzen a Hop Gun apa!
Az Oasis Brewery dizájnereinek a fizetés emelését javaslom, mert kapásból két olyan figyelemfelkeltő címkét is csináltak ami maitt akkor is megvenném a sört, ha épp nem is azért indulnék a boltba. Sőt Star Wars rajongóként akkor is megvenném a Hop Gunt, ha nem is szeretném a sört. A sör neve alatt egy hatalmas tie fighter látható aminek a kabinja egy komlótoboz és ha ez nem lenne elég, az instant get érzés kiváltásához, a címke jobb szélén ott van maga Darth Vader, akinek egy komlótoboz az arca és mivel egy america pale ale a sör, ìgy az “Én vagy a te apád!” felirat szinte kötelező volt, hogy rákerüljön. 

dsc_0889.jpg

Szép borostyánsárga a színe és vastag, tartós, fehér habja van, szóval külalakra olyan amilyennek lennie kell. 
Az illata nagyon malátás, a komló abszolút nem hangsúlyos, enyhén citrusos, füves, de a maláta dominál. 
Ahogy már az illatából is sejteni lehetett, az ízét is a maláta uralja, a háttérben egy nagyon kevés citrusosságal. A kissé malátásan édeskés keserűséget még a korty végén sem éreztem.
A hopgun amúgy a hidegkomlózás egyik eszköze és ha már ezt a nevet választották a sörnek egy picit bátrabban is használhatták volna. Összességében ez sem egy rossz sör, csak nem kifejezetten apás az ízvilága, egészen olyan íze van, mint amikor bécsi malátából főztem egy apát. Nem lett rossz, ahogy ez sem, csak túlzottan maláta központú lett egy apához. 

dsc_0900.jpg

És akkor ahogy mondani szokták, végül de nem utolsó sorben jöjjön a Blond Hostess lager. 
Az igazat megvallva nem vagyok egy túlzott lager rajongó, persze szerintem is vannak köztük nagyon finomak, szoktam is őket fogyasztani és persze régebben nálam is sör egyenlő volt a világos alsóerjesztésű sörökkel, ám azóta sokkal jobbak kedvelem a felsőerjesztésűeket. 
A dizájnra akárcsak az előző kettő esetében most sem lehet panasz, nevéhez hűen egy szőke lengén öltözött hölgyet láthatunk a címkén, amint épp egy sörösüvegen lovagol.  
Külalakra teljesen rendben van, kellőképpen tükrös, szép szalmasárga színű, fehér habréteggel a tetején. Illatra hozza a jellegzetes lageres illatot enyhe malátássággal. 
Már az első kortynál megdöbbentem, hogy mennyire jól eltalált sör lett ez, pedig erre voltam a legkevésbé kíváncsi a három közül. 

dsc_0906.jpgSzárazra erjesztett lageres ízvilága van, közepesen testes kortyérzettel, ám a lageraknél nem megszokott módon, nem a keserűkomló hanem inkább az aromakomló íze dominál, ami jelen esetben citrusos aromákat ad hozzá. Ez a megszokottól eltérő komlózás tud izgalmassá tenni egy lagert is és kiemeli a tucat lagerek közül, ez az amit egy kisüzemi alsóerjesztésű sör esetében keresek, hogy egy kicsit többet nyújtson mint bármely nagyüzemi társa és emiatt gondolom úgy, hogy ez a legjobb a három most kóstolt sör közül. 

 

Összességében pozitív az első benyomásom az Oasis Breweryvel kapcsolatban, jó az irány amin haladnak, persze lehetne még mit tökéletesíteni az ipa-n és az apa-n is és szerintem az idők során finomodni is fognak még ezek a receptek, de így is teljesen rendben volt alapvetően mind a három sör. Bátran merem ajánlani mindenkinek őket és bizony én is figyelni fogom a kínálatukat és megpróbálom minél előbb megkóstolni a neipájukat és a porterüket is. 

Egészségetekre!  

További sörös tartalmakért pedig katt a Serbázis.hu-ra