Reketye Brewing, Dr Banghard

Imperial salty peanut butter & caramel milk porter

Olyan hosszúra sikerülnek a típus megjelölések mostanában, hogy lassan a címsorban sem férnek ki, mint például a most kóstolt sör esetén is, ami egy sós mogyoróvajas karamellás birodalmi tejes porter, ami a Reketye Brewing szülöttje. 
A nagytarcsai Reketye Brewing Co egy családi sörfőzde, akik 2014-ben kezdték meg működésüket. A több mint hat éves fennállásuk során, több nemzetközi collabban is részt vettek, valamint ők voltak az elsők a hazai kisüzemi főzdék közül, akik a palackozásról átálltak a dobozolásra (a házi sörfőzők legnagyobb bánatára, hiszen így egyre nagyobb kincs lesz a 0,33-as üveg, amibe tudunk palackozni). 
A szortimetjüket megnézve láthatjuk, hogy bizony náluk sem az átlag söröket kell keresni, náluk is megtalálhatóak a most divatos neipák, vagy épp a különféle savanyú sörök, de a Dr Banghard sem csak egy szimpla porter. 

Már a megjelenése óta meg szerettem volna kóstolni ezt a sört, de valahogy csak mostanra sikerült, szóval egyből felcsillant a szemem amikor az egyik kraft sörös helyen megláttam, hogy kapható, főleg, hogy ilyen helyből viszonylag kevés van itt Pécsen, így gyorsan csappannak a készletek. 

dsc_0665.jpg

Ponyvaregény rajongóként egyből Marcellus Wallace-ra asszociáltam a címke láttán, és inkább nem is gondoltam tovább, hogy vajon mi járt az alkotó fejében, az éppen a gumikesztyűt a kezére csattintó doktor úr  ábrázolása során.  Ezek a fekete dobozok pedig még jobban feldobják az amúgy is király dizájnt. 

dsc_0666.jpg

A szinte teljesen fekete sör tetején hab gyakorlatilag nem képződött, de ez a mogyoró miatt nem is meglepő, nem kedveznek a habképződésnek a zsíros, olajos hozzávalók. 
Nagyon karakteres, mogyorós, karamellás, csokis illata van, mintha egy mogyorós sütit szagolgatnánk. 

dsc_0678.jpg

És az íze? Úr Isten, zseniális! Nem is számítottam rá, hogy ennyire nagyon hozni fogja a címben is jelölt ízeket, azt hittem, hogy lesz egy porter ami az átlagosnál egy kicsit kamramellásabb és egy kicsit érződik majd a mogyoró. De e helyett, itt csak ezek az ízek vannak, szinte nem is emlékezett egy portetre se, hanem konkrétan olyan mintha egy édességet kortyolgatnánk. Nagyon jól simul össze a mogyoróvajas íz a maga enyhe sósságával a karamellás csokis édességgel és a még jelentkező enyhe vaníliás jegyekkel. 
Sokak szerint snickerses íze van, amivel az első korty után nem is vitáztam volna, de tovább ízlelgetve valahogy mégsem állt össze a kép, hasonlít a csokira, de valamire még jobban… aztán leesett a Ben&Jerry's Peanut Butter Cup jégkrémre hasonlít igazán, konkrétan ugyanolyan az íze, mint ha a jégkrémet innám. 
Kellemes krémes, selymes a kortyérzet, és ebben az édességes ízvilágban teljesen elbújik a 11%-os alkohol tartalom, szóval csak óvatosan igyuk. 

dsc_0669.jpg

Minden várakozásomat felülmúlta, bátran ajánlom mindenkinek!
Bár az év minden szakában jól eshet ez az íz sör formájában, mégis inkább télire javasolnám, nyárra pedig ott a jégkrém és mondjuk egy jó hideg neipa. 
Viszont azt hiszem lassan kellene valami borzalmat is kóstolnom megint, mert teljesen elkényeztetem magam ezekkel a finomságokkal és ti pedig kedves olvasók azt fogjátok hinni, hogy nekem minden sör ízlik. 

Egészségetekre!